Toezichthouden in Moerdijk en Zundert

Door Marina Botland

In mijn startgesprek vorig jaar had ik bij mijn teamhoofd aangegeven dat ik naast mijn werk in Moerdijk, een snuffelstage bij een andere gemeente wilde lopen. Die kans deed zich voor toen Zundert een toezichthouder bouw zocht. Ik heb me aangemeld en ben in september 2015 gestart.

Zundert is zonder meer prachtig wat omgeving en woningbouw betreft. Mijn eerste project was de controle van de Bloemencorsotenten op brandveiligheid. Ondanks dat ik niet bij dit prachtige evenement kon zijn mocht ik dus een eerste indruk ervan ervaren. Daarna ben ik opleveringscontroles gaan uitvoeren.

In de afgelopen 4 maanden heb ik een beeld kunnen vormen van de manier waarop er in Zundert wordt gewerkt en natuurlijk maak je dan de vergelijking met de werkzaamheden en het werkproces in je eigen gemeente. Daar komt bij dat er ook verschil is in de softwareprogramma’s voor het verwerken van vergunningen en toezicht- en controlerapportages.

In Zundert wordt in tegenstelling tot in Moerdijk geen gebruik gemaakt van het Toezichtprotocol (iTp) tijdens het bouwtoezicht. En door het ontbreken van een werkproces, hebben we afgesproken om voor het oude “Moerdijkse model” te kiezen. Het toezichtrapport bevat relevante gegevens als:

  • Vergunning historie
  • NAW-gegevens
  • WOZ- status
  • BAG- overdracht
  • Cyclorama- en RO-gegevens
  • Wabo-overtredingen
  • Bouwbesluit overtredingen

Zundert is een gemeente waar volop wordt gebouwd. Het accent ligt op woning- en tuinbouw (kassen en loodsen). De mensen zijn er vriendelijk en gemoedelijk net als de collega’s. Er is een prettige werksfeer en de samenwerking met de collega’s van vergunningverlening is goed. Een verschil met Moerdijk is dat (V&H)vergunning en handhaving fysiek en organisatorisch gescheiden zijn. Het handhavingstraject van bouw- en RO-overtredingen is bij een andere afdeling ondergebracht. Mijn ervaring in Moerdijk is dat je elkaar nodig hebt als sparringpartner. Door V&H fysiek en organisatorisch bij elkaar te brengen, is er minder overleg nodig en het V&H-traject wordt beter beheers- en aanpasbaar.

In Moerdijk wordt al meer dan 10 jaar met het softwareprogramma SBA gewerkt, terwijl Zundert het pakket Squit gebruikt. Squit ziet er gebruiksvriendelijk uit en biedt veel mogelijkheden om alle Wabo-onderdelen te verwerken en te raadplegen.

Door het werken bij een andere gemeente kom ik tot de conclusie dat het opstellen van een uniform werkproces een “must” is. Als er op grond van één wettelijke verplichting als de Wabo en straks de omgevingswet in 2018 moet worden gewerkt, is het verstandig om nu al te starten met het afstemmen van elkaars werkproces in de D6-samenwerking.

Ik kan het mijn collega’s van harte aanbevelen om voorafgaand aan de samenwerking in de D6, een kijkje in de “keuken” van een andere gemeente te nemen. Je weet wat ze zeggen: ”verandering van spijs doet eten”, dus zowel de kok als de gast kunnen ervan profiteren.